Καλώς ήλθατε στη νέα σχολική μας ιστοσελίδα!

Σε αυτόν τον ιστότοπο θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας και τη δραστηριότητά του. Επισκεφθείτε τις διάφορες σελίδες μας, για να μάθετε περισσότερα. Στο αρχικό Μενού κάτω από την επιλογή Το Σχολείο μας μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις, τους εκπαιδευτικούς, τον κανονισμό λειτουργίας και την αξιολόγηση του σχολείου. Μπορείτε, τέλος, να μεταβείτε στην παλιά μας ιστοσελίδα, για να περιηγηθείτε στο πλούσιο αρχείο και να μελετήσετε υλικό για τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο

Τα τελευταία μας νέα!

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
                                                                                                                                                                    Σπάρτη, 29 Μαΐου 2025

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ
Απόφαση συγκρότησης και λειτουργίας Ομίλου: Πράξη 5/11-10-2024/ΔΝΤΗΣ 4ου ΓΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
Αριθμός μαθητών/τριών: 10
Τάξεις : Α΄, Β΄, Γ΄ γυμνασίου
Υπεύθυνος/η Εκπαιδευτικός: Κανέλλα Γρουσουζάκου, ΠΕ01 Θεολόγος

Ο μαθητικός όμιλος παραδοσιακών αναζητήσεων έκφρασης και πολιτισμού με θεματική «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» λειτούργησε από τις 15 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 15 Μαΐου 2025, κάθε Τρίτη: 1.25 μ.μ. έως 2.25 μ.μ. και κάθε Πέμπτη: 1.55 μ.μ. έως 2.55 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τίτος Πατρίκιος» του σχολείου. Όλοι οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν παρακολούθησαν κανονικά και έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις.

1) Πηγές που αξιοποιήθηκαν:

Η Ψηφιακή βιβλιοθήκη "Διαδραστικά σχολικά βιβλία" και όλα τα σχολικά βιβλία για το Γυμνάσιο, καθώς και το «Φωτόδεντρο- Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία», προσβάσιμα μέσω της διεύθυνσης: https://ebooks.edu.gr/ebooks
για τα θέματα που αφορούν:
α) την κοινωνική συγκρότηση: κοινότητα, συγγένεια, οικογένεια,
β) τα ήθη και έθιμα: η επιβίωση και η αναβίωση εθίμων στη σύγχρονη εποχή και
γ) τη λαϊκή τέχνη ,τις τεχνικές και τα είδη της λαϊκής τέχνης ( αρχιτεκτονική, αργυροχοΐα, ζωγραφική κ.λπ.)

2) Θεματική:

Η γνωριμία με τον παραδοσιακό μας πολιτισμό μέσα από τις μορφές της λαογραφίας, της κεντητικής, της υφαντικής, της γνωριμίας με τη φορεσιά, τα κοσμήματα, τα μουσικά όργανα, το τραγούδι και το χορό, με στόχο την κατανόηση της τοπικής ιστορίας, με έμφαση στη σύγχρονη ιστορία (μέσω της πολυπρισματικότητας), και την απόκτηση ιστορικής ενσυναίσθησης.

3α) Προσδοκώμενα οφέλη - Εκπαιδευτικοί παιδαγωγικοί στόχοι :

  • Η συστηματική επαφή των μαθητών/-τριών με τις κλασικές αξίες (πολιτική συνείδηση, δικαιοσύνη, μέτρον και μεσότης, φιλία, ευδαιμονία και αρετή, ανθρωπισμός), μέσω της δραματοποίησης και της αναπλαισίωσης από την Ιστορία (εθνική και τοπική), τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τα Θρησκευτικά, την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και τη Λαϊκή Παράδοση, με στόχο την ενδυνάμωση ανθρωπιστικής συνείδησης και πολιτειότητας.
  • Η θεατροπαιδαγωγική μαθητεία στη φύση και η σύνδεσή της με θέματα ηθικής εκπαίδευσης, προσωπικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης (δεξιότητες ζωής), με στόχο την απόκτηση πνευματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.Η ανάπτυξη δράσεων, υπό το πρίσμα του ανοιχτού στοχοθετικού μοντέλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών, με βάση τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε εποχής και της τοπικής κοινωνίας.
  • Η αξιοποίηση θεατρικών προσεγγίσεων στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας και άλλων γλωσσικών μαθημάτων, αντικειμένων από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, με στόχο την απόκτηση αισθητικών, εκφραστικών, επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και αντικειμένων.
     

3β) Ειδικότεροι εκπαιδευτικοί στόχοι:
Εκτός από τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, τα οποία επικεντρώθηκαν στην ολόπλευρη προσέγγιση κάθε διδασκόμενης περιοχής, επίσης υλοποιήθηκαν, εντός και εκτός του χώρου του σχολείου μας, και άλλες δράσεις ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα και  συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που αναφέρονται στον λαϊκό πολιτισμό με στόχο την κοινωνική συνεισφορά και αλληλεγγύη, όπως, στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, η προσφορά του δέντρου των ευχών καθώς και χειροποίητων δημιουργιών, γλυκισμάτων και λαμπάδων,  στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος μάθησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, με πολλές ξεχωριστές δράσεις, θεατρικά παιχνίδια, τραγούδια και όμορφες κατασκευές, όπως στο χριστουγεννιάτικο bazaar, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

4) Αποτελέσματα- Παραδοτέα :

Στο πλαίσιο του μαθητικού ομίλου παραδοσιακών αναζητήσεων έκφρασης και πολιτισμού, το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαΐου 2025, τη θεατρική παράσταση, με τίτλο: “Άγιος Εθνοϊερομάρτυρας Ανανίας, ο εμψυχωτής των κλεφτών της Πελοποννήσου”. 

     Η  παράσταση δόθηκε στο κατάμεστο από κόσμο, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, στο ισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, και είχε τέσσερις σκηνές:
α) Η πρώτη σκηνή αναπαριστούσε την εκδρομή μιας σύγχρονης σχολικής τάξης στον Μυστρά, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε θεωρητικά ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Ανανία.
β) Η δεύτερη σκηνή αναφερόταν στο κρυφό σχολειό και στο παιδομάζωμα από τους Τούρκους τον 18ο αιώνα και διαδραματίστηκε σε μια Εκκλησία του Μυστρά, την εποχή που ήταν Επίσκοπος Λακεδαιμονίας, ο Άγιος Ανανίας .
γ) Η τρίτη σκηνή περιελάμβανε δύο μέρη: Το πρώτο αναφερόταν στον επαναστατικό αγώνα των Κλεφτών και Αρματολών στα βουνά της Πελοποννήσου, με εμψυχωτή τον Άγιο Ανανία. Το δεύτερο μέρος της τρίτης σκηνής περιέγραφε τη ζωή των υπόδουλων Ελλήνων στους κάμπους της Πελοποννήσου, καθώς περίμεναν τον γενικό ξεσηκωμό, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Κλέφτες και Αρματολούς στα βουνά.
δ) Η τέταρτη και τελευταία σκηνή προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη από τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, στον Μυστρά.

   Στο πλαίσιο της παράστασης, παρουσιάστηκαν δύο δημοτικά τραγούδια, ένα για το μαρτύριο του Αγίου Ανανία και ένα για την αδερφή του Αγίου Ανανία, τη Βγενικούλα, που προέρχεται από το Βυζίκι Αρκαδίας. Τα δύο δημοτικά τραγούδια  προβλήθηκαν ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα και μεταφράστηκαν στα αγγλικά, με στόχο τη διάδοση του ηρωικού μαρτυρίου του Αγίου Ανανία Λαμπάρδη.
Όλη η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου και προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στον εξής σύνδεσμο (πατήστε εδώ).


5) Συνεργασίες με φορείς:
Ο μαθητικός όμιλος «Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός: Λαογραφία και Ιστορία» του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης παρέδωσαν το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τα μοιρολόγια για το ηρωικό μαρτύριο του Αγίου Ανανία στην Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, στο Ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με σκοπό να προβληθεί η Λαογραφία και να αναδειχθεί η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών µέσω της εθελοντικής προσφοράς, ως καλή πρακτική πολιτισμού και ποιότητας ζωής, αλλά και να προαχθεί η κοινωνική συνεργασία .

6)  Πραγματοποίηση σχολικής επίσκεψης:

Στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε σχολική επίσκεψη του μαθητικού ομίλου το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στον Άγιο Δημήτριο, στον Μυστρά, για τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα «Προσκυνηματική επίσκεψη στον τόπο του ηρωικού μαρτυρίου του Αγίου Ανανία».