Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Ξεκινά η διαδικασία για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών/τριών στο Λύκειο
Πασχαλινές λαμπάδες και κάρτες από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας
8οι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης: εξαιρετική εμφάνιση του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου μας
Μια πεταλούδα στο προαύλιο του σχολείου μας
8-4-2024: Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας
Η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος"
28-3-2024: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πυροπροστασία
Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Μία μαθήτρια και ένας μαθητής μας στον Τελικό του 4ου Διαγωνισμού Ορθογραφίας και Γλώσσας
Επιτυχόντες δύο μαθητές μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών "Ευκλείδης"
Οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης στο "Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εισαγωγή σε Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία

    Για να διαβάσετε την ΥΑ και τις εγκυκλίους σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία (σχολικό έτος 2024-5), πατήστε εδώ

Ώρες συνεργασίας με εκπαιδευτικούς (σχ. έτος 2023-4)

  Για να δείτε τις ώρες συνεργασίας/επικοινωνίας με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, πατήστε εδώ

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του σχολείου μας

 Για να διαβάσετε τον Eσωτερικό Kανονισμό Λειτουργίας του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος", πατήστε εδώ.

Παρακολούθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών εγγραφών των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης στο Λύκειο

    Η προετοιμασία για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών/τριών της Γ΄τάξης που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2024-5 στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ ξεκίνησε. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της, μεταβαίνοντας στη σχετική ιστοσελίδα

 
 

white_arrow.png

Χρήσιμα




Σχολικές Εορτές

22-3-2024: Τιμήσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 - Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την επέτειο

 

     Με σεβασμό και υπερηφάνεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Μέσα από το χρονικό, τις απαγγελίες των μαθητών και τα τραγούδια της χορωδίας, ξετυλίχθηκαν τα γεγονότα της προετοιμασίας, της έναρξης και της διεξαγωγής του μεγάλου Αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

     Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδότησε εξελίξεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η επιτυχία της Επανάστασης του 1821 χαρακτηρίστηκε ως θαύμα απέναντι σε μια μεγάλη αυτοκρατορία, δεδομένων και των συνθηκών στην Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας.

   Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν οι φιλόλογοι Ιωάννης Κονδυλόπουλος και Κωνσταντίνα Ντανάκα. Τη χορωδία δίδαξε η μουσικός του σχολείου Παναγιώτα Παπασταθάκη.  

    Ακολουθεί το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευτικών, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

 

  

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αγώνας για την Ανεξαρτησία ξεκίνησε από τη δίψα των Ελλήνων για ελευθερία και άντεξε χάρη στην πίστη και την αφοσίωση των επαναστατών. Απέναντι στην αριθμητική και υλική υπεροπλία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντέταξαν θάρρος, αυτοθυσία, προσήλωση στον στόχο και εφευρετικότητα στο πεδίο, πετυχαίνοντας, τελικά, τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους το 1830.

Πέρα από την αυταπάρνηση και το αξιοζήλευτο στρατηγικό πνεύμα, βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Επανάστασης αποτέλεσε η εξωστρέφειά της. Ήδη πριν από την κήρυξή της, οι αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης είχαν φτάσει σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στη συνείδηση των πολιτών, οι Έλληνες της Διασποράς δημιούργησαν ένα κίνημα φιλελληνισμού που στήριξε ηθικά, οικονομικά και ουσιαστικά την Επανάσταση.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο των μεγάλων εθνικών επαναστάσεων του 18ου και του 19ου αιώνα. Οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από επαναστάσεις όπως η Αμερικανική και η Γαλλική και ταυτόχρονα ενέπνευσαν άλλους λαούς να αποτινάξουν τους ζυγούς και να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα ορόσημο με διεθνή εμβέλεια, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί όχι μόνο μνήμη παρελθόντος, αλλά και μνήμη μέλλοντος. Οι επαναστάσεις της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν σε νέες προκλήσεις και συντελούνται με διαφορετικά μέσα. Ωστόσο, το διακύβευμά τους παραμένει ένα – και αυτό είναι η ελευθερία. Και η ελευθερία πάντα, σε κάθε εποχή και σε κάθε της έκφανση, «θέλει αρετήν και τόλμην», όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί την καλύτερη αφορμή να μνημονεύουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Το παράδειγμά τους μάς διδάσκει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με εφόδια τη γνώση, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.

Πρωταρχική μας αποστολή στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι η απόκτηση αυτών των εφοδίων. Και υλοποιούμε καθημερινά αυτόν τον στόχο μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσα από την εμπέδωση του πατριωτισμού που πηγάζει από τη ρήση του Διονυσίου Σολωμού ότι «εθνικό είναι το αληθές».

Ζήτω η 25η Μαρτίου! Χρόνια πολλά!

 

50 χρόνια μετά: τιμήσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου

     

       Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια όμορφη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Περιελάμβανε ποιήματα, το χρονικό των γεγονότων και το θεατρικό σκετς "Οι αγώνες για την Δημοκρατία". Η χορωδία του σχολείου  υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής, κυρίας Παναγιώτας Παπασταθάκηερμήνευσε τα τραγούδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα σκηνικά της γιορτής επιμελήθηκε η καθηγήτρια των Καλλιτεχνών, κυρία Ντορέττα Λίνα. Την οργάνωση της γιορτής ανέλαβαν οι κυρίες Κανέλλα Γρουσουζάκου, θεολόγος, Βασιλική Φωτάκου,φιλόλογος ειδικής αγωγής και Ξανθή Λύκου, φυσικός ειδικής αγωγής.

 

 

Πρόσκληση στη γιορτή λόγου με τίτλο: «Η δύναμη των λέξεων και του τρόπου εκφοράς τους»

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

«Η δύναμη των λέξεων και του τρόπου εκφοράς τους»

    Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 οργανώνει μία συνάντηση που περιλαμβάνει δύο μέρη:

Ø  Οι μαθητές των Ομίλων του Γυμνασίου της Σκάλας και του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" συμπαρουσιάζουν έναν ομαδικό αγώνα επιχειρηματολογίας, καθώς και τα ατομικά αγωνίσματα της Ρητορικής.

Ø  Το εργαστήρι εκφραστικής ανάγνωσης στη Γαλλική γλώσσα, που λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, μας μυεί στον χώρο της γαλλικής λογοτεχνίας μέσα από την εκφραστική ανάγνωση κειμένων στη γαλλική γλώσσα και την ελληνική μετάφρασή τους.

Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του σχολείου (4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος")

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕΙ

 
 

24-3-2023: Τιμήσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

    Πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα "Τίτος Πατρίκιος" του σχολείου μας, η σχολική εορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Οι μαθητές/τριες προετοίμασαν, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων κκ. Νεκτάριου Σκάγκου και Ιωάννη Κονδυλόπουλου και της μουσικού κυρίας Παναγιώτας Παπασταθάκη, το υλικό που παρουσιάστηκε στη γιορτή. Δόθηκε έμφαση στη βιωματική πρόσληψη των γεγονότων και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών στην εκδήλωση.

      Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εξαιρετική εμφάνιση των μαθητών/τριών μας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Σπάρτη και στην παρουσίαση των παραδοσιακών χορών που ακολούθησε στην Κεντρική πλατεία, υπό την καθοδήγηση του καθ. Φυσικής Αγωγής κ. Σταύρου Περγαντή

     Με την ευκαιρία, ας περιηγηθούμε ξανά στον ειδικό ιστοχώρο που ετοιμάσαμε πριν από δύο χρόνια, κατά την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, πατώντας εδώ (Υπεύθυνος: Ι. Κονδυλόπουλος).

 

 

 

 

 

 

17-11-2022: Η σχολική γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

      Με μία ωραία γιορτή τίμησε το σχολείο μας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Φωτάκου Βασιλική, φιλόλογο ειδικής αγωγής, και Γρουσουζάκου Κανέλας, θεολόγου, οι μαθητές/τριες απέδωσαν το χρονικό της εξέγερσης, απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο για τα τραγικά γεγονότα της 17ης Νοέμβρη 1973. Παράλληλα η χορωδία του σχολείου τραγούδησε υπό την καθοδήγηση της μουσικού κυρίας Παπασταθάκη Παναγιώτας

 

 

 

white_info.png

Επισκεψιμότητα

Σήμερα 21
Εχθές183
Εβδομάδα 740
Προηγούμενη εβδομάδα 1012
Τρέχων μήνας 3884
Προηγούμενος μήνας 4119
Συνολικά 23463
Your IP: 10.2.5.13
Today: 18-04-2024
Online χρήστες1
Members: 0
Guest online: 1