Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017
Μια ακόμη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε. Καλό καλοκαίρι!
Έως 30-6-2017 η έκθεση με έργα στα μαθήματα της τεχνολογίας και Καλλιτεχνικών
17-5-2017: Επίσκεψη στον Μυστρά
18-5-2017: Η Γ΄ τάξη παρασκεύασε σαπούνι!
Δημιουργώντας έναν μικρό κήπο στο σχολείο μας
10-5-2017: Ένα παιχνίδι για την υγεία
28-4-2017: Επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη
4-4-2017: Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στην Μονεμβάσια
Εκδρομή στη Λευκάδα και τα Ιωάννινα
28-3-2017: Η Β΄ Γυμνασίου στη βυζαντινή γειτονιά
24-3-2017: Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
11 Mαρτίου 2017: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Κ. Καραθεοδωρή
10-3-2017: Η Γ΄ τάξη παρακολούθησε πειράματα φυσικής
6/3/2017: Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό
15-2-2017: Επίσκεψη σε οινοποιείο στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος
3-2-2017: Εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Λειτουργία κατά τη θερινή περίοδο

   Κατά τη θερινή περίοδο, το σχολείο θα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη.

'Εκθεση έργων μαθητών στο μάθημα της Τεχνολογίας

    Από τις 27 έως 30 Ιουνίου εκτίθενται στον χώρο του σχολείου μας τα έργα των μαθητών/τριών στο μάθημα της Τεχνολογίας (Υπεύθυνος: Σαμψώνης Στέλιος). Πατήστε εδώ.

Ανακοίνωση Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης για επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι!

   Για να διαβάσετε την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης για το επικίνδυνο  διαδικτυακό παιχνίδι "Μπλέ φάλαινα", πατήστε εδώ.

30-6-2017: Γιορτή αποφοίτησης στο προαύλιο του σχολείου μας

    Η  εκδήλωση αποφοίτησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017, στις 20.30, στο προαύλιο του σχολείου με συναυλία της ορχήστρας-χορωδίας του σχολείου με τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Πατήστε εδώ, για να δείτε έργα που δημιούργησαν οι μαθητές με την ευκαιρία της  συγκεκριμένης εκδήλωσης.

white_arrow.png

Χρήσιμα


white_info.png

Σχολικό ημερολόγιο

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Στον Μυστρά με... τον Καζαντζάκη

 

       Ο Μυστράς είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Τον Μυστρά αντικρίζουμε καθημερινά από τα παράθυρα του σχολείου μας. Ποιες, όμως, είναι οι εντυπώσεις καθενός/καθεμιάς μας αντικρίζοντάς τον; Οι σύγχρονες θεωρίες της λογοτεχνίας, και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών, κάνουν λόγο για τις «αναπαραστάσεις» του κόσμου, τις εκάστοτε προσεγγίσεις των ανθρώπων, που διαφέρουν μεταξύ τους από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από εποχή σε εποχή, έχουν όμως και στοιχεία κοινά, εξίσου ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, τι σημαίνει ο Μυστράς για τον/τη μαθητή/τρια, τον/την εκπαιδευτικό ή τον/την αρχαιολόγο; Ποιες ήταν οι «αναπαραστάσεις» των περιηγητών του 18ου ή του 19ου αι.; Ποιες του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη ή του Φώτη Κόντογλου γι΄ αυτόν;

     Ερωτήματα όπως τα παραπάνω αποτέλεσαν τη βάση για μια συναρπαστική διεπιστημονική διερεύνηση του παρελθόντος από τους μαθητές και της μαθήτριες της Β΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γιατί το πρόγραμμα «Ο Μυστράς του Καζαντζάκη» απαίτησε τη συνεργασία εκπαιδευτικών του σχολείου και της αρχαιολόγου κυρίας Γιάννας Κατσουγκράκη. Έτσι, μετά τις επισκέψεις των παιδιών στη βυζαντινή  γειτονιά του σχολείου μας και την επιστροφή στα μεσοβυζαντινά χρόνια, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μεταβούν νοερά και στην υστεροβυζαντινή περίοδο, την εποχή της Παλαιολόγειας Αναγέννησης και του, κατά Καζαντζάκη, «Προφήτη της Νέας Ελλάδας», του Γεωργίου Γεμιστού-Πλήθωνα.

Περισσότερα...

28-4-2017: Επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη και την Καλαμάτα

 

      Η εφετινή εκδρομή της Α΄ και Β΄ τάξης είχε ως προορισμό την αρχαία Μεσσήνη, έναν πραγματικά αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο για όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του 4ου αι. π.Χ, αλλά και την ελληνιστική εποχή. Χάρη στο ανασκαφικό έργο  και τις αναστηλωτικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να προσεγγίσει πτυχές της καθημερινής ζωής στη συγκεκριμένη πόλη, που δημιουργήθηκε μετά τη νίκη των Θηβαίων στα Λεύκτρα, με στόχο να συγκεντρώσει τους Μεσσήνιους σε ένα οχυρό και οργανωμένο αστικό κέντρο. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση στο θέατρο, την αγορά, το εκκλησιαστήριο, το Ασκληπιείο, το γυμνάσιο και το στάδιο και στη συνέχεια μετέβησαν στη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. 

Περισσότερα...

"Επίσκεψη" στη Σπάρτη του 19ου αι.

 

     Στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκαν στις 28-4-2017 τον λόφο της Ευαγγελίστριας. Εκεί η διδάσκουσα το μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Μεταξία Παπαποστόλου, τους βοήθησε να μεταφερθούν νοερά στις πρώτες δεκαετίες μετά την επαν-ίδρυση της Σπάρτης και να έρθουν σε επαφή με τα κτίρια με τα οποία κοσμήθηκε η πόλη κατά το πρώτο διάστημα της επανακατοίκησής της. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την καλαίσθητη αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων και ευχήθηκαν να ανακαινιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα νεοκλασικά, που αποτελούν πραγματικά στολίδια για την πόλη.

Η εκδρομή μας στη Λευκάδα και στα Ιωάννινα

 

   Με μεγάλη επιτυχία αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν εξαρχής τεθεί, πραγματοποιηθήκε η εφετινή τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης  του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», από την Παρασκευή 31-03-2017 μέχρι και τη Δευτέρα 03-04-2016. Το σχολείο μας επισκέφθηκε τη Λευκάδα και τα Ιωάννινα στο πλαίσιο δύο πολιτιστικών – εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλους: α) Ψηφίδες Τοπικής Ιστορίας: η αμπελοκαλλιέργεια στην παράδοση της Λακωνίας» και  β) «Ψηφίδες Τοπικής Ιστορίας: Λάκωνες αγωνιστές στον αγώνα της Εθνεγερσίας». Η επιλογή του προορισμού βασίστηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο  Πάρκο Ηρώων στο Μεσολόγγι και στο Οινοποιείο "Λευκαδίτικη Γη", καθώς και στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων Ασλάν Τζαμί –Κάστρο Ιωαννίνων και στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη.

   Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν  μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης με συνοδούς καθηγητές τους υπεύθυνους των προγραμμάτων: α) κυρία Παπαποστόλου Μεταξία, κλ. ΠΕ02, Διευθύντρια, αρχηγό της εκδρομής και β) κ. Βαλκανά Γεώργιο κλ. ΠΕ04, και συνοδό την κυρία  Χονδροπούλου Νικολέττα κλ. ΠΕ04.

Περισσότερα...

4-4-2017: Στη Μονεμβασιά η Β΄ Γυμνασίου

 

       Τη Μονεμβασία επισκέφθηκαν οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας η υπεύθυνη της επίσκεψης και διδάσκουσα το μάθημα, κυρία Κωνσταντίνα Ντανάκα, και οι συνοδοί καθηγητές, κκ. Ιωάννης Σταυρόπουλος και Γεώργιος Κωστιάνης, έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν όψεις της ζωής σε μια καστροπολιτεία μέσα από την ξενάγηση της αρχαιολόγου κυρίας Παναγιώτας Σκάγκου, υπεύθυνης του Γραφείου Μονεμβασίας της ΕΦ.Α.ΛΑΚ.. Η καθημερινή ζωή, η διατροφή, η λατρεία, η αρχιτεκτονική του οικισμού, η αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού αλλά και της έλλειψης χώρου ήταν θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Έτσι, μετά την επίσκεψη στη  βυζαντινή γειτονιά της Σπάρτης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου "Γιάννης Ρίτσος" συμπλήρωσαν τις γνώσεις τους για τη ζωή στα βυζαντινά, τα μεταβυζαντινά και νεότερα χρόνια με την επίσκεψη στη γενέτειρα του Γιάννη Ρίτσου. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στον Μυστρά, με την εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος. 

 

white_tick.png

Ψηφίστε

Πιστεύετε οτι η χρήση διαδραστικών πινάκων βοηθάει την εκπαιδευτική διαδικασία;

white_info.png

Επισκεψιμότητα

Σήμερα 14
Εβδομάδα 14
Προηγούμενη εβδομάδα 353
Τρέχων μήνας 1359
Προηγούμενος μήνας 2374
Συνολικά 19193
Your IP: 10.2.34.21
Today: 20-08-2017
Online χρήστες1
Members: 0
Guest online: 1